Sociální bublina Michala Horáčka

Po tom, co jsem minulý týden psal o nejoblíbenějších stránkách fanoušků Jiřího Drahoše a trochu si zapřeháněl při pokusu o popis jejich profilu, mě docela překvapilo, kolik lidí se ozvalo s prosbou o pokračování a profily fanoušků dalších prezidentských kandidátů. A to hlavně ze dvou důvodů – jednak to, že se někdo ozval znamená, že na tenhle blog vážně někdo chodí a za druhé to znamená, že ho snad i někdo čte. A protože všechnu práci, kterou bylo potřeba k sestavení profilu fanoušků udělat, už jsem měl stejně hotovou z původního příspěvku, nebyl důvod nepodívat se i na fanoušky dalšího kandidáta na prezidenta. Tentokrát Michala Horáčka.

Mimochodem, když říkám „fanoušky“, myslím tím ve skutečnosti „vzorek 500 uživatelů, kteří lajkovali nejvíce z posledních 100 postů na stránce“. Pokud by někoho zajímal postup analýzy, tak vězte, že vše bylo popsáno a zdroje byly zmíněny v původním příspěvku Sociální bublina Jiřího Drahoše.

Základní přehled

Stejně jako u původního příspěvku nejprve nabízím tabulku s rozpadem sebraných reakcí ze sta posledních postů na stránce Michala Horáčka (ze dne 28.11.2017). V porovnání s Jiřím Drahošem tvoří o něco menší procento reakcí „prosté“ lajky, naopak relativně vyšší zastoupení než u Drahoše mají reakce typu Love nebo Angry. Pořád ale platí, že lajky tvoří naprostou většinu všech reakcí a dále jsem opět pracoval jen s nimi.

Rozložení lajků přes jednotlivé posty v čase – každý bod reprezentuje jeden status a jeho výška je daná počtem lajků, které získal (ke dni 28.11.2017):

I u Michala Horáčka jsem se zkusil zaměřit na to, v který den lajkují jeho fanoušci nejčastěji. Jednoznačně nejúspěšnější jsou Horáčkovy sobotní posty, které dostávají zhruba dvakrát tolik lajků než posty v ostatní dny v týdnu. Pro připomenutí – u Drahoše byla nejúspěšnějším dnem neděle a rozdíl mezi jeho „nejlepšími“ a „nejhoršími“ dny nebyl rozhodně tak velký jako rozdíl mezi sobotou a zbytkem týdne u Horáčka.

Oblíbené stránky a afinita

Asi jen málokoho překvapí, že stránky, které jsou „typické“ pro facebookové podporovatele Michala Horáčka jsou z velké části totožné s těmi, které jsme mohli pozorovat u Jiřího Drahoše. Také jsou mezi nimi výrazně zastoupeny stránky osobností české politické scény jako ta Jakuba Hrušky, Vlastimila Válka, Pavla Teličky, Michala Kučery, Hayata Okamury, Jaromíra Štětiny nebo Luďka Niedermayera.

V čem se stránky lajkované Horáčkovými fanoušky liší od těch Drahošových je „míra jejich typičnosti“. Stručně řečeno v případě Drahoše měly stránky v první dvacítce (řazeno podle afinity) afinitu vyšší než je tomu u Horáčka. To se dá vykládat tak, že zájem, který tyto stránky indikují není u Horáčkových fanoušků až tak silný jako v případě Drahoše (při pohledu na absolutní hodnoty afinit ale zjistíte, že i tak je silný až dost).

Dalším drobným rozdílem je skutečnost, že zatímco u Drahoše byly na prvních třech místech stránky podporující jeho osobu či kandidaturu, u Horáčka je první taková stránka (Michal Horáček for president) až na čtvrtém místě. Data o všech stránkách si můžete stáhnout v csv.

To, že uživatelé, kteří lajkují posty Michala Horáčka jsou pravděpodobně blíže jakémusi „průměru“ facebookové populace než ti, které byste našli u Jiřího Drahoše, dosvědčuje i seznam jejich dvaceti nejoblíbenějších stránek (bez ohledu na afinitu). Mezi nimi se častěji než u fanoušků Drahoše objevují stránky s afinitou 1, to znamená, že ve vzorku Horáčkových fanoušků se objevují zhruba stejně často jako v celé Facebookové populaci a nejsou pro ně tedy nijak zvlášť typické. Mezi ně patří například stránky Lidlu, jeden z populárních Facebookových „testů“ nametests.com, stránka Jaromíra Jágra nebo populární Kudy z nudy.

Za zmínku stojí ještě poměrně velká „vzájemná obliba“ stránek Jiřího Drahoše a Michala Horáčka. U fanoušků Michala Horáčka je Drahošova stránka třetí nejoblíbenější, naopak u fanoušků Jiřího Drahoše je Horáčkova stránka na čtvrtém místě.

Procentuální zastoupení vyjadřuje kolik z 311 nejaktivnějších uživatelů, ke kterým se podařilo sebrat data lajkuje konkrétní stránku.

Shlukování

Stránky s afinitou vyšší než 10, které zároveň lajkovalo alespoň 10 % vzorku jsem opět zkusil „roztřídit“ pomocí metody hierarchického shlukování (více v původním příspěvku). Výsledkem byly (kromě minishluku dvou zástupců ODS – Petra Fialy a Alexandry Udženija) dvě velké skupiny stránek. V červené skupině najdete stránky, které (alespoň podle mého názoru) jsou spojené s proevropským směřováním, odmítáním komunismu a jakousi větší „otevřeností“, zatímco zelený shluk sdružuje stránky, které se soustředí spíše „dovnitř“ České republiky. Ale jak už jsem psal minule, každý by si asi našel vlastní způsob jak vzniklé shluky interpretovat.

Příště Mirek

Opět budu rád, za jakoukoliv zpětnou vazbu k čemukoliv, co by vás v tomto příspěvku zaujalo, s čím byste nesouhlasili, nebo co by vás dále zajímalo. Stejně tak ocením i návrh na dalšího kandidáta, jehož profil facebookových fanoušků by vás zajímal. Vzhledem k tomu, že jste sami mohli vidět, že profily Michala Horáčka a Jiřího Drahoše jsou si velmi podobné, tak bych příště chtěl zkusit někoho, u koho mám podezření, že jeho sociální bublina bude odlišná – Mirka Topolánka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *