Jak se tweetovalo o #volby2017

Volby skončily, nadšení/zděšení částečně opadlo a všechny velké a důležité analýzy již proběhly. Což znamená, že teď je řada na ty malé a nedůležité… třeba na pohled na to, jak se o letošních volbách tweetovalo. Hned na začátek si dovolím jeden disclaimer – nečekejte žádný politologický/filosofický/sociologický/jakýkoliv-jiný-ický rozbor toho, co který tweet znamenal a jaký měl počet jeho retweetů dopad na složení vlády, obsazení postu předsedy sněmovny nebo cenu másla. Dal jsem si mnohem přízemnější cíl, kterým bylo zjistit, kdy, kdo a co tweetoval bezprostředně po skončení voleb.

Dole si tak můžete prohlédnout, intenzitu tweetování, retweetování, udělování favorite jednotlivým tweetů, počty reply, nejúspěšnější tweety, nejčastěji zmiňované hashtagy a uživatele.

Za tímto účelem jsem z Twitteru stáhnul všechny tweety, které obsahovaly hashtag #volby2017 a byly zveřejněny v období od 1. září 2017 do 31. října 2017. K samotné analýze jsem si nakonec vzal jen tweety ze dnů 21. a 22. října 2017. Tedy ze soboty – druhého volebního dne a neděle, která po něm následovala. Důvodem pro výběr těchto dvou dnů byl fakt, tehdy se na Twitteru objevila více než polovina ze všech tweetů s hashtagem #volby2017 z měsíců září a říjen. Pokud byste někdo chtěl pracovat s celým datasetem Tweetů za září a říjen, lze jej stáhnout z uvedeného odkazu ve formátu csv.

Nyní jde skutečně jen o nejzákladnější popisnou analýzu stažených dat. Pokud by někoho napadlo téma na nějaký hlubší rozbor tweetů, případně jakákoliv jiná možná aplikace tohoto typu dat, která by stála za vyzkoušení, budu rád, když mi dáte vědět do komentářů nebo jakkoliv jinak.

Intenzita tweetování

Celkem podle očekávání se ve sledovaném období začaly tweety s hashtagem #volby2017 objevovat již v sobotu ráno a jejich počet postupně rostl směrem ke druhé hodině odpoledne, kdy byly uzavřeny volební místnosti. Největší počet, konkrétně 683 jich potom uživatelé Twitteru publikovali mezi šestou a sedmou hodinou večer, kdy již byla sečtena většina hlasů. Od té doby se intenzita tweetování s tímto hashtagem postupně snižovala.

Jednoznačně nejaktivnějším uživatelem byl ve sledovaném období redaktor ČRoPlus Michael Rozsypal se 132 tweety. Z oficiální twitterových účtů jednotlivých redakcí potom nejčastěji s hashtagem #volby2017 tweetoval právě Český rozhlas Plus a Seznam zprávy.

Průběh počtu zveřejněných tweetů s hashtagem #volby2017.

Retweet

Z hlediska počtu retweetů je na prvním místě účet Europe Elects, jeho tweety s hahtagem #volby2017 byly retweetnuty celkem 893 krát. Z tweetů českých uživatelů byly nejčastěji sdíleny ty od uživatelů Jirka Štefl a Jakub Zelenka.

Favorite

Pokud jde o „oblíbenost“ jednotlivých tweetů vyjádřenou počtem udělených „favorite“, stal se jasným vítězem povolebního tweetování Kovy, jehož jediný tweet „Titulek: „Členka volební komise zkolabovala!“ není příliš dobrou předzvěstí výsledků…“ takto „olajkovalo“ 2047 uživatelů Twitteru.

Reply

Tweety týkající se voleb, které vyvolaly největší počet reakcí (ve smyslu odpovědí) pocházely od novinářů Martina Fendrycha a Jakuba Zelenky.

Tweets

Už jsem zmínil, že vůbec nejúspěšnějším tweetem (z hlediska aktivity počtu reakcí, které vyvolal), byl ten od Kovyho. Hned za ním je Petr Andrýsek se svým ironickým komentářem ohledně oslav volebního úspěchu SPD. Top dvacítku „nejúspěšnějších“ tweetů si můžete prohlédnout v tabulce níže.

Hashtags

Jak z wordcloudu (sestaveného, že všech hashtagů použitých u sledovaných tweetů), kde velikost hashtagu odpovídá četnosti jeho používání, tak z žebříčku dvaceti nejpoužívanějších hashtagů je patrné, kdo ovládl letošní volby. Tedy pokud by to náhodou nebylo patrné už ze samotných volebních výsledků… Pokud pominu spíše obecné hashtagy (úplně jsem vyřadil #volby2017 a #volby) nejčastěji se tweetovalo o Andreji Babišovi, jeho hnutí ANO a potom také o SPD a Pirátech.

Mentions

Wordcloud a žebříček sestavený z twitterových účtů, které byly s hashtagem #volby2017 nejčastěji zmiňovány je o něco pestřejší a také jsem si u něj všiml jedné zajímavosti. Pokud chtějí uživatelé Twitteru oslovit nějakou stranu, zmíní přímo její účet. V případě Ano, zmíní účet Anreje Babiše, který se prakticky rovná účtu Ano (popravdě si ani nejsem jistý, jestli samostatný Twitter účet hnutí Ano vůbec existuje). Andrej Babiš navíc v tomto případě nebyl nejčastěji zmiňovaným účtem. Toto prvenství získali Piráti. V závěsu za Babišem potom třetí nejvyšší počet zmínek nasbírala Top09.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *