České televize na sociálních sítích

Rating, share, ATS, GRPs… To je jen pár z ukazatelů, kterými se běžně poměřuje inzertní potenciál a sledovanost (což je prakticky to samé) televizních stanic. Tentokrát jsem nicméně rozhodl všechny ignorovat a porovnat české televize z hlediska jejich působení na sociálních sítích.

Do srovnání jsem zařadil všechny kanály CET21 a Primy. Dále Barrandov a jako zástupce sdužení AT Media jejich nejsledovanější kanál – TV Šlágr. Z České televize jsem záměrně vynechal ČT:D a ČT art, které na sociálních sítích nejsou aktivní. Hodnoty, které jsem sledoval, jsou počty fanoušků na Facebooku, počet lidí, „kteří o nich na Facebooku mluví“ (talking about), počet nových fanoušků za uplynulý měsíc, počet followerů na Twitteru a počet Tweetů, které zveřejnili za dobu existence profilu.

Čísla, která vidíte dole v tabulce, jsou všechna veřejně dostupná přímo na Facebookových stránkách resp. Twitter profilech jednotlivých kanálů, případně na socialbakers.com a byla sebrána 28.3.2014. Pro úplnost jsem také přidal jednu ryze televizní metriku – týdenní share. Ten v podstatě říká, jak velký podíl z celkového odsledovaného času v daném týdnu strávili diváci sledováním konkrétního kanálu – čím větší číslo, tím je daný kanál „sledovanější“.

České televizní stanice, jejich share a hodnoty vybraných sociálních metrik.
České televizní stanice, jejich share a hodnoty vybraných sociálních metrik. | zdroj: ATO-Mediaresearch, Facebook, Twitter, socialbakers.com

 Facebook pro Novu a Cool

Čistě z hlediska počtu fanoušků na Facebooku je vůbec nejúspěšnějí stanicí Prima Cool s téměř třemi sty tisíci lidí, kteří ji dali svůj „like“. O něco menší počet fanoušků potom nasbírala Nova.

Zatímco Prima Cool těží ze své orientace na mladší publikum, které je na sociálních sítích obecně aktivnější, Nova si svou fanouškovskou základnu vybudovala spíše opačnou strategií. Co do zaměření kanálu je Nova jednoduše „masovka“, která cílí na všechny bez výjimky. No a z titulu toho, že Novu obecně sleduje nejvíce lidí, najde se jich dost i na to, aby jí dali „like“ na Facebooku.

Za těmito dvěma hlavními hráči následuje skupina kanálů s přibližně stotisícovou fanouškovskou základnouFanda, Smíchov, Prima ZOOM a ČT24. Opět bychom asi snadno vystopovali důvody úspěchu právě těchto kanálů – úzká orientace na specifickou cílovou skupinu u Fandy , ZOOMu a ČT24 a naopak orientace na masu a efekt „Novy“ u Smíchova. ČT24 je navíc specifická tím, že na své stránce publikuje takřka výhradně zpravodajství související s jejím aktuálním vysíláním a funguje tedy nejen jako střed fanouškovské komunity ale i jako svého druhu agregátor zpravodajských informací.

Počty fanoušků Facebookových stránek českých televizních stanic
Počty fanoušků Facebookových stránek českých televizních stanic k 28.3.2014

Twitteru vládne ČT24

Pro tyto účely je ovšem daleko vhodnějším médiem Twitter, na kterém také ČT24 se čtyřicetipěti tisíci followerů zcela dominuje (ve srovnání s dalšími kanály). Své publikum si na Twitteru našel i sportovní kanál ČT sport, který nasbíral téměř dvacetpět tisíc followerů. Česká televize také provozuje jakýsi „zastřešující“ profil @CzechTV. Ačkoliv se nesoustředí na komunikaci jednoho konkrétního kanálu, ale reprezentuje Českou televizi jako celek, jsou jeho výsledky v tabulce přiřazeny kanálu ČT1.

Z komerčních stanic je na Twitteru jednoznačně aktivnější Prima, konkrétně její více profilované stanice Cool a ZOOM.Tak trochu raritou je Twitter profil TV Barrandov, který má celých 123 followerů a poslední post z roku 2010.

Počty followerů českých televizních stanic na Twitteru
Počty followerů českých televizních stanic na Twitteru k 28.3.2014

Nejaktivnější fanoušky má Fanda

Pokud víme, které stanice jsou na sociálních sítích hlavními hráči, můžeme se pustit do něčeho trochu zajímavějšího. Talking About (TA) je jednou z mála veřejně dostupných metrik o facebookové stránce a ať už si o ní myslíte cokoliv, lze ji více či méně považovat za jakýsi ukazatel toho, jak jsou fanoušci stránky aktivní resp. na kolik reagují na obsah stránky. Nebylo by ale úplně fér porovnávat absolutní hodnoty TA mezi stránkami. Ačkoliv, pokud chcete, tak samozřejmě můžete – jejich hodnoty jsou uvedeny v tabulce nahoře.

Pro vlastní potřebu jsem ale hodnu TA stránky vydělil počtem fanoušků stránky. Jednoduše řečeno, výsledná hodnota vypovídá o tom, jak velký počet uživatelů Facebooku daná stránka dokáže „aktivovat“ ve vztahu k vlastní velikosti. V grafu dole je tento ukazatel vynesený na ose y, zatímco na ose x je počet fanoušků stránky. Čím je tedy stránka více vpravo, tím je větší. Čím je výše, tím úspěšněji vyvolává u uživatelů nějakou odezvu.

Porovnání Facebookových stránek TV kanálů z hlediska počtu jejich fanoušků a jejich "aktivity"
Porovnání Facebookových stránek TV kanálů z hlediska počtu jejich fanoušků a jejich „aktivity“

Nyní můžeme jasně vidět, že zatímco Nova a Prima Cool (vpravo dole) vynikají počtem fanoušků, v jejich zapojení už tak úspěšné nejsou. Z tohoto pohledu je zřetelně nejúspěšnější Facebooková stránka Fandy. Při pohledu na její obsah ani není divu – většinou se jedná o kompilaci bulvárních fotek, nejúspěšnějších internetových memů, více či méně erotických materiálů a videí z tn.cz. Myslete si, co chcete, ale zřejmě to funguje.

Na stejné úrovni „zapojení“ uživatelů se potom drží Prima ZOOM a překvapivě (alespoň pro mě) Šlágr TV. ZOOM toho docílil pomocí poměrně specifického obsahu, který je ale v souladu s celkovým zaměřením stanice. Většinou jde o populárně naučné zajímavosti ze světa přírody. To Šlágr TV je úplně jiná liga – většinou postuje sentimentální fotografie z konzertů nebo z natáčení, upoutávky na vlastní programy a videa s panem Peterkou. Jak je vidět, ten engejdžment se dá brát leckde… Je ale třeba si uvědomit, že sama metrika Talking About se pro jednotlivé stránky dramaticky mění z týdne na týden a velice tak záleží na konkrétním obsahu, který byl stránkami publikován v době sběru dat.

Nejrychleji roste Prima a Telka

Podobným způsobem lze také identifikovat stránky, které momentálně nejrychleji budují svou fanouškovskou základnu. Metrika, ze které jsem vycházel je Fans growth by month, kterou ve svých veřejně dostupných reportech o Facebookových stránkách uvádí socialbakers.com a která udává počet nových fanoušků získaných za uplynulý měsíc.

Opět jsem ji vydělil současným počtem fanoušků a vztáhnul tak tempo růstu k velikosti stránky. Získáme tak informaci o tom, o kolik procent celkového počtu fanoušků se stránka za poslední měsíc rozrostla. Absolutní měsíční přírůstky fanoušků najdete v tabulce v úvodu článku. Na ose y je nyní toto „tempo“ růstu“, na ose x potom opět velikost stránky.

Porovnání Facebookových stránek TV kanálů z hlediska počtu jejich fanoušků a "rychlosti jejich růstu"
Porovnání Facebookových stránek TV kanálů z hlediska počtu jejich fanoušků a „rychlosti jejich růstu“

Nyní můžeme stránky konkrétních stanic hodnotit například tak, že Prima Cool se se svou obrovskou komunitou fanoušků již pravděpodobně přiblížila hranici svých možností růstu, protože ten se nyní pohybuje jen na úrovni desetin procenta. O něco lépe je na tom Nova, která se Coolu sice velikostně blíží, ale za poslední měsíc rostla o cca 3% své původní fanouškovské báze.

Naopak Telka a Prima jsou stránky, jejichž potenciál růstu je celkem značný – za poslední měsíc nabraly přes 14% nových fanoušků. Samostatnou kapitolou jsou potom stránky kanálů ČT (s výjimkou ČT24), které nijak nevynikají svou velikostí a ani nijak výrazně nerostou. Zajímavé by bylo sledovat vývoj podoby tohoto grafu v čase resp. posun bodů reprezentujících jednotlivé stránky v prostoru. Jen pro úplnost – do tohoto grafu nemohl být zařazen TV Šlágr, jehož stránka není monitorovaná prostřednictvím socialbakers.com.

Tím to nekončí…

Jak už to tak bývá, i mezi televizními kanály se najdou příklady těch, které se na sociálních sítích úspěšně zahnízdily a našli si na nich svůj obsah a své fanoušky (Fanda, Cool, ZOOM, ČT24) a také ty, které je ještě hledají (Barrandov, Smíchov, ČT2). Otázkou ale je, zda skutečně všechny potřebují na sociálních sítích působit. Dobře… to už dnes vlastně není ani otázka. Takže spíše – jakou roli tam jejich působení má plnit.

Také bych rád dodal, že si uvědomuji, že o některých krocích této mini-analýzy by se dala vést diskuse (např. zda je správnější přepočítávat hodnoty pro srovnání k velikostem stránek, nebo zda je nechat v absolutních hodntách) a budu jen rád, pokud se do ní někdo v pustí :).

2 komentáře u „České televize na sociálních sítích

  1. Prima Cool si totiž fanoušky na začátku dost masivně nakupovala (tipnul bych to na nějakých 50k-100k). Teď se jim to pěkně vrací na aktivitě…

    1. Ano, to, že jednotlivé stanice budou různou měrou aktivní v propagaci svých stránek, je určitě věc, která v tom hraje výraznou roli. O tom se mi ale bohužel žádná veřejně dostupná data získat nepodařilo. Takže díky za info :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *